25 stycznia 2013

SERNIK CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI

Niezwykle kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie, z masą czekoladową i waniliową, z lekko kwaśnymi wiśniami i polewą śmietanową 



Od dawna miałam ochotę na taki sernik. 
Dla mnie sernik udany to taki, który jest kremowy, niemal rozpływający się w ustach, delikatny i nie za bardzo słodki. 
Zmieniłam więc przepis na znany już sernik londyński Nigelli, ponieważ wiem, że przygotowanie go zajmuje jedynie chwilę (pod warunkiem, że mamy przygotowany, czyli zmielony, wcześniej ser - taki prawdziwy, nie żaden "wiaderkowy". Uwierzcie mi, że warto poświęcić chwilę na tę czynność, ponieważ samo przygotowanie masy serowej to tylko i wyłącznie zmiksowanie sera z jajkami i cukrem). 
Połowę masy zmieszałam z gorzką czekoladą, a w jej wnętrzu ukryłam suszone wiśnie. 
Masę czekoladową okrywa masa waniliowa, tę zaś delikatna, dopełniająca całości polewa śmietanowa. 
Po prostu "niebo w gębie"! 
Zdecydowanie polecam! 



Spód ciasteczkowy:
  • 150 g ciasteczek z mąki pełnoziarnistej w polewie czekoladowej
  • 75 g stopionego i ostudzonego masła
Ciasteczka pokruszyć blenderem lub malakserem na drobne okruszki, dodać masło i wymieszać. 
Dno oraz boki tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Na tak przygotowany spód wyłożyć ciasteczka, lekko docisnąć do spodu wygładzając powierzchnię. 
Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 

Składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego warto wyjąc je z lodówki na ok. 2 godziny przed pieczeniem ciasta. 

Włączyć piekarnik ustawiając na temperaturę 180 ºC

Masa serowa: 
  • 900 g sera półtłustego dwukrotnie zmielonego (najlepszy jest mielony w domu)
  • 225 g cukru
  • 5 jajek
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego)
  • 75 g gorzkiej czekolady, roztopionej i ostudzonej 
  • ok. 75 g suszonych wiśni (można pominąć lub zastąpić suszoną żurawiną, która też będzie fajnie smakować z czekoladą) 
Przy pomocy miksera utrzeć ser z cukrem. Następnie dodać jajka, żółtka, pastę waniliową i  całość ucierać przez ok. 4 minuty. 
Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części; do jednej z nich dodać ostudzoną czekoladę i suszone wiśnie, całość bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić. 

Zewnętrzną część schłodzonej tortownicy wyłożyć podwójną warstwą folii aluminiowej w taki sposób, aby zakrywała cały spód i boki formy, czynność powtórzyć (warstwa folii powinna być bardzo szczelna, aby woda nie zmoczyła ciasta). 
Tak przygotowaną tortownicę wstawić do większej formy do pieczenia. 

Zagotować ok. 2 litry wody. 

Masę serowo-czekoladową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy.
Na wierzch tej masy wylać delikatnie masę waniliową, wyrównać wierzch. 
Dużą blachę z tortownicą wstawić do gorącego piekarnika. 
Gorącą wodę wlać do formy do pieczenia dookoła tortownicy z sernikiem tworząc "kąpiel" (woda powinna sięgać połowy wysokości tortownicy, dzięki temu łatwiej będzie całość wyjąć z piekarnika po upieczeniu)
Piec przez 50 minut. W razie, gdyby woda wyparowała, należy uzupełnić jej zapas na blasze. 

Sernik powinien być lekko ścięty, aby warstwa polewy śmietanowej nie spływała z jego powierzchni. 

Polewa śmietanowa:
  • 3/4 szklanki kwaśniej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej  (lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego)
Śmietanę połączyć z cukrem i pastą waniliową na jednolitą masę, wylać na uprzednio upieczony sernik. 
Wstawić ponownie do gorącego piekarnika na 10 minut. 

Po tym czasie wyjąc formę do pieczenia z piekarnika (uważając na wrzącą wodę), wyjąć tortownicę, zdjąć folię. 
Sernik studzić w tortownicy na kratce kuchennej. 
Gdy całkowicie ostygnie zdjąć obręcz tortownicy. Schłodzić przez całą noc w lodówce. 
Wyjąć z lodówki na 20 minut przed podaniem. 

Smacznego!




Inspiracje: "How to be a domestic goddess" Nigella Lawson (przepis znacznie zmodyfikowany) 

7 komentarzy:

  1. wygląda jakby był lekki jak chmurka :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. obłędny ten serniczek:) w połączeniu z wiśniami musi smakować niebiańsko:D

    OdpowiedzUsuń
  3. też chce kawałeczek takiego sernika ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wygląda i niedługo zrobi kopie bo już dostaje ślinotoku

    OdpowiedzUsuń
  5. piękny sernik od razu chce się go zjeść:)

    OdpowiedzUsuń