21 grudnia 2016

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI...

...zabawa i budowanie miasteczka piernikowego




Pieczenie pierniczków nigdy nie było tradycją w moim rodzinnym domu. Owszem, pojawiał się piernik-miodownik mojej Babci, ale nigdy pierniczki. Nadrabialiśmy to całą masą innych ciasteczkowych wypieków, więc to będzie wesołe wspomnienie :-) 
Dopiero od kilku lat, odkąd sama zostałam mamą, zagniatam, wałkuję i piekę, żeby później ozdabiać i tworzyć coś nowego; domki, zamki i inne bliżej nieokreślone :-) 
Jako, że moje Pomocnice są jeszcze malutkie, kuchnia na ten czas zamienia się w krainę mąką i przyprawą piernikową usłaną, a resztki ciasta odnajduję nawet kilka dni później schowane w szufladzie lub we włosach Latorośli ;-) 
Lubimy ten czas i zauważam, że z każdym rokiem bardziej na to czekamy. To znak, że Święta już "za drzwiami" i czas pomyśleć o choince, bombkach i planowaniu świątecznego menu. 

Jeśli jeszcze nie próbowaliście domowego pierniczenia, to szczerze Wam to polecam! 
Nic nie wprawia bardziej w świąteczny nastrój jak zapach ciasteczek unoszący się w domu i wypełniający każdy zakamarek. 
A lukrowanie i ozdabianie pierniczków to już prawdziwy freestyle. Tutaj możecie wypróbować wszystkiego!  u nas w tym roku powstało całe miasteczko, z szeregiem odświętnych domków, bałwanków, aniołków i choinek. 

Polecam świątecznie! 



Składniki:
  • 125 g masła
  • 75 g syropu klonowego 
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej (użyłam suszonego, ale równie dobra będzie świeżo otarta z wyparzonej pomarańczy, bez białych części)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu *
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków (można pominąć, bowiem jest dość trudno dostępna)
  • 1 jajko
  • 255 g - 265 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody 
  • dodatkowo: posypki Decorada Delecty (w nieograniczonych ilościach) małe piegi i karmel


Masło, syrop klonowy, cukier i przyprawy stopić i ostudzić. 
Dodać mąkę, jajko, szczyptę soli i sodę. 
Wymieszać i odstawić do lodówki na całą noc, szczelnie przykryte. 
Na stolnicy podsypanej mąką wałkować ciasto na grubość ok. 3 mm i wykrawać ciastka. 
Jeśli mają być ozdobą choinki to należy wyciąć małą dziurkę do założenia wstążeczki. 
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (pierniki nie rosną duże, więc więcej zmieści się na blasze) i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 C przez ok. 5-8 minut. 
Studzić na kratce kuchennej. 



Lukier królewski:
  • 4 małe beziki, bardzo drobno pokruszone
  • 8 łyżek cukru pudru
  • ok. 2 soku z cytryny 


Całość bardzo dokładnie utrzeć, aby lukier był jednolity i bez grudek (u mnie beziki nie rozpuściły się do końca i utrudniały ozdabianie pierniczków szprycą). 
W razie potrzeby dodać odrobinę cukru pudru więcej, aby lukier był bardzo gęsty.  Można je zabarwić barwnikiem lub naturalnymi składnikami (np. buraczanym, z matchy, marchewkowym).
Dowolnie ozdabiać pierniczki wykorzystując bogatą ofertę Delecta Decorada. 
Zostawić na desce do zastygnięcia lukru (najlepiej przez całą noc). 

Kolejnego dnia, używając płynnego karmelu, sklejać budowle i domki wg uznania. 


Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz